Φιλοξενούμενα κείμενα τρίτων

Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ συνυφασμένο με το άρθρο μου 2006-11

 

 

Περίεργη η στάση του Μητροπολίτη Αθανάσιου

 

 

Ροζ σκάνδαλο στη Μητρόπολη Λεμεσού

 

Υψηλόβαθμος κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού απολαμβάνει "ερωτικές υπηρεσίες" νεαρού σε τακτική βάση έναντι του ποσού των 25ΛΚ! Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, αφού ο συγκεκριμένος κληρικός περνά αρκετό χρόνο στις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Λεμεσού, τελώντας και το μυστήριο της εξομολόγησης. Επιπλέον, διαχειρίζεται το ταμείο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Λεμεσού...

Οι πληροφορίες

 

Ο "Π" από καιρό είχε την πληροφορία. "Σε τακτά χρονικά διαστήματα, κληρικός με "αδυναμίες" συναντάται με νεαρό 20 ετών εδώ και μερικά χρόνια και αντί για προσευχή και εξομολόγηση γίνονται άλλου είδους πράγματα!" Λόγω της σοβαρότητας της καταγγελίας προσπαθήσαμε να τη διασταυρώσουμε και να την επαληθεύσουμε. Μια συγκυρία και μια παράλειψη έμελλε να μας φέρουν κοντά στα γεγονότα. Φωτογραφίες "απείρου κάλλους", ηχητικό ντοκουμέντο, μαρτυρίες, αλλά και μια υπόθεση χαμένη στα συρτάρια της Αστυνομίας Λεμεσού συνθέτουν το όλο σκηνικό.

Ο Αρχιμανδρίτης εκτελεί το ιερόν και

αγαθόν του έργον.

Η αποκάλυψη

 

Ο νεαρός είναι αθλητής. Κατάγεται από φτωχή οικογένεια, οπότε ο αγώνας για ένα πιάτο φαγητό και λίγα χρήματα στο χέρι ήταν καθημερινός. Μέχρι που γνωρίστηκε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 17 ετών με τον Αρχιμανδρίτη Ισαάκ της Μητρόπολης Λεμεσού. Η γνωριμία ξεκίνησε όταν ο νεαρός επισκέφτηκε τον Αρχιμανδρίτη για να ζητήσει οικονομική στήριξη. Ας σημειωθεί ότι ο Ισαάκ είναι ο πρόεδρος της Φιλόπτωχου Λεμεσού. Οι επαφές μετά την πρώτη γνωριμία πύκνωσαν και βρέθηκε ο τρόπος ώστε... "η ωφέλεια να είναι αμφίδρομη". Ο νεαρός για να παίρνει τη βοήθεια υποχρεώθηκε να προσφέρει στον Αρχιμανδρίτη αγοραίο έρωτα έναντι του ποσού των 25ΛΚ κάθε φορά σε διαμερίσματα της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Κύκλοι που είναι σε θέση να βλέπουν ποιος μπαίνει και βγαίνει από τη Μητρόπολη Λεμεσού επιβεβαιώνουν τις συχνές επισκέψεις του νεαρού αθλητή. Με τον καιρό όμως το ποσό σταμάτησε να ικανοποιεί τον νεαρό, ο οποίος στο μεταξύ ενηλικιώθηκε και άρχισε να έχει μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις. Γι' αυτό και φρόντισε να βγάλει φωτογραφίες με το κινητό του. Ξεκίνησε μάλιστα να κάνει και σχετικές νύξεις στον Αρχιμανδρίτη. Ένα βράδυ σε στιγμή διασκέδασης και υπό την επήρεια αλκοόλ, ο νεαρός αποκάλυψε τα κατορθώματά του σε ομήγυρη φίλων του. Το αστείο συνεχίστηκε για ώρες και όταν είδε ότι δεν έπειθε, παρουσίασε τις φωτογραφίες του κινητού του. Έτσι διέρρευσαν. Το άλλο πρωί, προκειμένου να γίνει πιο πιστευτός, μαγνητοφώνησε και συνομιλία του με τον Αρχιμανδρίτη Ισαάκ, σίγουρα όχι θεολογικού περιεχομένου...Πλέον οι φίλοι πείσθηκαν, το μυστικό μαθεύτηκε και σιγά-σιγά άρχισε να διαδίδεται...

 

Ο Αρχιμανδρίτης συνεχίζει επί το ιερόν

και αγαθόν έργον.

Ο Ισαάκ...

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ισαάκ Μαχαιριώτης είναι ο δεύτερος τη τάξει στη Μητρόπολη Λεμεσού και ανήκει στον στενό περίγυρο του Μητροπολίτη Αθανασίου. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι εάν ο Αθανάσιος εκλεγεί στη θέση του Αρχιεπισκόπου το Σεπτέμβριο, ο Ισαάκ είναι εκείνος που θα τον διαδεχθεί. Μαζί με τον μακαριστό Αρσένιο και τον Αρχιμανδρίτη Πορφύριο στήριξαν την πορεία του Λεμεσού Αθανασίου από το Άγιο Όρος στη Μητρόπολη Λεμεσού. Είναι πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Μητρόπολης Λεμεσού. Εκκλησιαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για προσωπικότητα με... "αδυναμίες". Μάλιστα, μια περίεργη ιστορία έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το όλο σκηνικό. Ένα χρόνο πριν, ομοφυλόφιλος κατήγγειλε σε αστυνομικό σταθμό της Λεμεσού ότι δέχεται αισχρού περιεχομένου μηνύματα στο κινητό του. Η αστυνομικός (το όνομα και τα στοιχεία της οποίας κατέχει ο "Πολίτης") που δέχτηκε την καταγγελία κάλεσε τον αριθμό τού μέχρι εκείνη τη στιγμή άγνωστου αποστολέα, για να διαπιστώσει με μεγάλη έκπληξη ότι στην άλλη άκρη της σύνδεσης βρισκόταν ο Αρχιμανδρίτης Ισαάκ! Ο ισχυρισμός του ιερωμένου ήταν ότι κλάπηκε το κινητό του και συνεπώς δεν έστελλε τα "άσεμνα" μηνύματα...Η υπόθεση αφέθηκε να πέσει στα μαλακά τότε, λόγω της ιδιομορφία της.

 

 

Ο Αρχιμανδρίτης παίρνει στάση για να

αποθανατιστεί καθώς επιτελεί το ιερόν

και αγαθόν του καθήκον.

Την ίδια στιγμή, Λεμεσιανοί γονείς που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις... αδυναμίες του Αρχιμανδρίτη, ξεκαθάριζαν στον "Π" ότι έχουν απαγορεύσει στα παιδιά τους να εξομολογούνται στη Μητρόπολη Λεμεσού. Ταυτόχρονα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παιδικές κατασκηνώσεις. "Πώς να εμπιστευθούμε τα παιδιά μας σε αυτόν; Και πώς να είμαστε βέβαιοι ότι ελέγχει τις ιδιόρρυθμες ορέξεις του, την ώρα της εξομολόγησης που υπάρχει η γνωστή απομόνωση; Στο κελί του, αλλά και αλλού, μπορεί να γίνονται Σόδομα και Γόμορρα" αναφέρει έντρομη μητέρα στην οποία παρουσιάσαμε δείγμα του ντοκουμέντου μας. Τέλος, σκιές μένουν και γύρω από τη διαχείριση του ταμείου της Φιλόπτωχου, αφού ένα πράγμα είναι να στηρίζεις τον έχοντα ανάγκη και άλλο τον έχοντα... "προσόντα που σε ικανοποιούν".

Γνωρίζει ο Αθανάσιος

 

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος είναι γνώστης των καταγγελιών εδώ και ένα περίπου μήνα. Άτομα που έχουν στην κατοχή τους το φωτογραφικό υλικό προσέγγισαν φιλικό πρόσωπο του Μητροπολίτη Λεμεσού και του παρέδωσαν τις φωτογραφίες για να τις παρουσιάσει ενώπιόν του, με απώτερο στόχο η Μητρόπολη Λεμεσού να τις αγοράσει. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η παρουσίαση έγινε, ωστόσο, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος ζήτησε να συναντηθεί με τον νεαρό που τράβηξε τις φωτογραφίες για να πειστεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Μητρόπολής του διάγει τον βίο για τον οποίο του προσάπτονται οι εν λόγω κατηγορίες. Λόγω της άρνησης του νεαρού να συνεργαστεί, η Μητρόπολη Λεμεσού μάλλον επέλεξε τον εύκολο δρόμο. Με ανακοίνωσή της την περασμένη βδομάδα χαρακτήρισε τις φωτογραφίες πλαστές και κατήγγειλε υπόθεση πλαστογραφίας, μοντάζ και εκβιασμού στην Αστυνομία, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει διερευνήσει την υπόθεση και ότι ο Αρχιμανδρίτης Ισαάκ είναι αθώος. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει τις έρευνές της στη Λεμεσό, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε από τις καταγγελίες της Μητρόπολης Λεμεσού. Συγκεκριμένα, μίλησε με κάποιους μάρτυρες, αλλά δεν κατέστη δυνατό να ανακρίνει το βασικό μάρτυρα που είναι ο νεαρός.

 

Περιφορά των φωτογραφιών

 

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, οι κατέχοντες το φωτογραφικό υλικό, πέραν αυτών που έχει στη διάθεση του ο "Πολίτης", προσπάθησαν τις τελευταίες μέρες μέσα από συνεχείς επαφές να τις πωλήσουν σε διάφορους ενδιαφερόμενους ιεράρχες ή και ΜΜΕ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 Όπως ήδη ο Πολίτης κατέγραψε σε ρεπορτάζ του, ενημέρωσε αμέσως μετά τη λήψη των φωτογραφιών πριν 10 μέρες τον επί του Τύπου εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Αθανασίου, Γιώργο Ηλιάδη. Στη συνέχεια εκπρόσωποι του "Π" συναντήθηκαν (την περασμένη Κυριακή) στη Λεμεσό με εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Αθανάσιου, επιχειρηματία Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Με τον κ. Χριστοδουλίδη συμφωνήθηκε να δοθεί μια εβδομάδα παράταση στο Μητροπολίτη Λεμεσού για να διερευνήσει την υπόθεση και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Αντ' αυτού, το επιτελείο του Μητροπολίτη Λεμεσού κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία και σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι δεν διόρισε τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη εκπρόσωπό της. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο "Π" παρέδωσε την περασμένη βδομάδα τις φωτογραφίες στον τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτη Πάφου.

Ο Μητροπολίτης Πάφου είδε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τα στοιχεία και στην κυριολεξία έμεινε άφωνος από το ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο χαρακτήρισε ως στοιχείο "πιο πειστικό ακόμα και από τις φωτογραφίες".

Λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή, ο Μητροπολίτης Πάφου παρέδωσε τις φωτογραφίες και το ηχητικό στον Μητροπολίτη Λεμεσού, ωστόσο επέλεξε να μην παρουσιάσει τα στοιχεία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, έως ότου ολοκληρώσει την έρευνα, που δεσμεύτηκε αυτή τη φορά να κάνει ως όφειλε εδώ και ένα μήνα ο Λεμεσού Αθανάσιος.

 

Προσωπικό σημείωμα

 

Γνωρίζω ότι βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη χρονικά περίοδο για την Εκκλησία της Κύπρου. Τα πάντα μπαίνουν σε μια προεκλογική λογική κερδών και ζημιών στα επιτελεία των υποψηφίων Αρχιεπισκόπων. Προβληματίστηκα. Πολύ. Από την μια πλευρά της ζυγαριάς μπήκε το ζήτημα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών. Από την άλλη, το δημόσιο συμφέρον. Όχι το αόριστο που ακούμε κατά καιρούς. Αυτό που αφορά τα παιδιά μου, τα δικά σας, εμένα, το γείτονά μου, εσένα. Πριν προχωρήσουμε σε αυτή τη δημοσίευση, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να ερευνηθεί το θέμα από τη Μητρόπολη Λεμεσού. Ο Μητροπολίτης επέλεξε το δικό του δρόμο, της εύκολης αμφισβήτησης των στοιχείων μας. Έτσι κρίναμε ότι δεν είχαμε πλέον δικαίωμα να κρατήσουμε την πληροφόρηση στο σκοτάδι. Για τις όποιες εκλογές. Για τον όποιο Ιεράρχη. Το απόστημα είναι εκεί. Υποψιάζομαι στις περισσότερες Μητροπόλεις και Μονές. Το ακουμπήσαμε και στο παρελθόν. Σήμερα πρέπει να σπάσει. Ας ξεκινήσουν από τώρα οι Ιεράρχες. Και ας κριθούν και από αυτό...

 

Χ.Τ.

 

του Χρύσανθου Τσουρούλλη

Κωδικός άρθρου: 646200

ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/07/2006, Σελίδα: 3